Problemen met leerstof oplossen


Je hebt gezien en ervaren dat leren begint met frustratie. Het besef dat je iets niet kan. "Oh, yee" denk je en "dit lukt me nooit". Je begint er toch aan. Dit is motivatie. Het feit dat je het toch wilt doen. Meestal blijkt het mee te vallen. Soms ook niet. En dan wordt het snel saai. 

Denk dan aan het volgende:

    Geen enkel vak is saai. De manier waarop het gepresenteerd wordt misschien, maar niet het onderwerp op zich.

    De meeste mensen hebben aanleg voor kunsten of wetenschap, maar ieder heeft het potentieel om in beide goed te zijn.
  
  Een onderwerp dat je niet leuk vindt, krijgt doorgaans minder aandacht. Hoe minder aandacht je eraan geeft, hoe moeilijker (of saaier) het wordt. Je kunt dit probleem aanpakken door een andere invalshoek te kiezen.
  
  Als een onderwerp moeilijk wordt tijdens een cursus, dan moet je de oorzaak van het probleem in een zo vroeg mogelijk stadium zien te achterhalen. Gebruik je aantekeningen, je docent of bibliotheek daarvoor.

Dit lijstje kan je aanvullen met tips van medestudenten, vrienden, ouders, tutor, enz... Het lijkt eenvoudig en dat is het ook. Hulp vragen is gewoon een techniek om de leerstof te verwerken. Het is aangeven dat je weet dat anderen voor je, dezelfde weg hebben bewandeld en dat je hen gebruikt, niet misbruikt, om zelf die stap te zetten. Elke andere bedenking is nutteloos en overbodig. 

Bottom line, je dient je leerstof te kennen en als dit de meest eenvoudige weg is, dan is dit jouw weg naar succes. Gewoon doen. 

Veronderstel, een docent die een vraag stelt aan twee studenten. De ene weet het antwoord en de andere weet het niet. Hoe voelen beide studenten zich?

Wie is verantwoordelijk voor dat gevoel? 

Dat ben je altijd zelf. 

Dus als jij aanvoelt dat iets saai is, doe er dan wat aan. Idem om hulp te vragen. Wie kan er zich slecht voelen als je hulp vraagt? Dat ben jij. Weet dat dit maar een gevoel is. Sta er niet bij stil en vraag die hulp. Je zult verbaasd zijn met de positieve respons. 

Oh, weet echter dat hulp vragen niet de enige techniek is om je leerstof te verwerken. Die studenten herinner ik me ook.