6 Tips om faalangst te verminderen bij het blokken


Ook alle andere studiepunten van deze cursus hebben een positieve invloed op verdrijven van 'faalangst'. 

Tip 1.Planning

 Telkens je een planning maakt, valt er een pak van je schouders. Je hoeft immers niet alles meteen te kennen. Je kunt je gerust focussen op een deeltje van de leerstof. De rest van de leerstof komt later wel. Dit weet je want het staat zo in je planning. Het is gewoon je planning afwerken, niet meer dan dat.

Tip 2.Snellezen

 Snellezen geeft je een voorsprong op andere studenten. Vroeger keek je tegen een berg leerstof op. Als je een eerste inzicht in je cursus wou krijgen was je al drie dagen bezig. Nu kan je dit met de toepassing van het snellezen, waarmee je reeds meer kennis van de inhoud verwerft op twee à drie uur klaar spelen. 

En als ik zeg 'spelen', dan bedoel ik ook spelen. De inhoud wordt in je brein opgenomen en al verwerkt. Dit gaat zo eenvoudig dat het leuk wordt. En je bent nog niet eens aan het blokken.

Tip 3.Mindmappen

 Mindmappen is nog altijd de meest efficiënte manier om informatie gestructureerd tot je te nemen. Het stelt je in staat om creatief aan de slag te gaan met je leerstof. De verbazing is groot als op het examen blijkt dat jij verbanden kan leggen waar anderen nog niet eens van dromen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat na 30 jaar mindmapping de praktijk van leren uit het geheugen heeft ingehaald en mee ondersteunt.

Tip 4. mnemotechnische technieken 

Bij het blokken heb je mnemotechnische technieken voorhanden om vlotter en met minder herhalingen door je leerstof te fietsen. Komt daarbij nog dat je na het leren van een opsomming van 20 woorden ook effectief de 20 woorden kan weergeven. Dit geeft jezelf vertrouwen. 

Tip 5.Herhalen

 Herhalen is niet iets dat je overvalt en dat enorme frustraties met zich mee brengt. Na een uurtje studeren, herhaal je 10 minuten. De volgende dag herhaal je nogmaals 10 minuten en een week later doe je dit nog eens. Schrijf dit bewust op in je planning. 

Denk eraan om ook na één maand, en eventueel 6 maanden later diezelfde leerstof even te herhalen. Herhalen wordt een onderdeel van het studeren, niet meer een uitvloeisel van je paniekaanval. Help? Weet ik het allemaal nog wel? Je kent nu het antwoord hierop. Ja, als ik het nodig heb, is het er.


Tip 6.Ontspannen

 Je vertraagt in je studie ritme. Angsten of twijfels overvallen je. Logisch, dit gebeurd bij iedereen wel eens. Blijf kalm en pas één van de vele technieken toe die je stress en angsten verminderen. Zodra je terug rustig en in met jezelf in harmonie bent, kan je er weer tegenaan. De tijd die je nodig hebt om een oefening te doen om te ontspannen, win je dubbel en dik terug. 

Denk maar eens aan het volgende: "hoe snel zou je nog verder studeren indien je in een toestand van stress terecht komt?" Er gaat vanalles door je hoofd gaan maar de eigenlijke leerstof zal daar niet bijzitten. Laat dit stressgevoel niet aanslepen, reageer adequaat. 

Onspan en ga daarna verder met studeren. Zoals reeds eerder gezegd, iedereen vertraagt wel eens bij het studeren. Het zijn slechts de betere studenten die erin slagen om met een efficiënte studiemethode hun gestrande schuit snel weer vlot te trekken. En bij de groep van die betere studenten; behoor jij.

Als je deze 6 opgesomde studiepunten nauwgezet opvolgt, kan je met een gerust gemoed studeren en slagen. Studeer je terug zoals je het vroeger deed, verval je terug in je oude gewoontes en vertraag je tot je vroegere niveau. Onthoud de betere trucjes en technieken uit het verleden en voeg de nieuwe technieken toe aan je goochelvalies. De keuze is steeds aan jou. Maak er wat van. Dit is een opdracht.