Black-out, de stressboost tijdens het examen, wat doe ik eraan?


En toch, stress komt soms voor op het moment dat je het niet verwacht. Meestal onder de vorm van een black-out. 

Luister naar de volgende situatieschets: 

Ik heb me goed voorbereid op het examen en toch gaat het mis. Ik zit nu op mijn kamer na te denken hoe dit is kunnen gebeuren. Morgen heb ik opnieuw een examen. Ik blijf in gedachten doordrammen over die stomme fouten die ik gemaakt heb en kan me niet motiveren om met de nieuwe cursus te starten.

Laat dit niet jouw verhaal zijn. Natuurlijk ben je niet perfect en het gevoel dat je een slecht examen hebt afgelegd, hoort daar soms bij. Denk eraan dat je je punten pas kent als je de uitslag gaat halen. Tot dan is het speculeren. 

Nu is de tijd om je emoties terug bij te sturen en verder te gaan. Je ziet later wel het effect dat dit ene examen heeft in de context van je studies. Als je blijft doordrammen blijft er weinig tijd over voor de blok van het volgende examen en het daaropvolgende en  ...

Om het verhaal kort te maken en deze neerwaartse spiraal snel in te dijken, bestaat er een techniek. Gelukkig maar.


Oefening: Collapse anchors.

Of het integreren van ankers. Je bent al vertrouwd met een anker van rust. Dus deze oefening zal zeer vlot verlopen. 

Als het brein de keuze heeft tussen een negatief gevoel en daartegenover een gelijkaardig positief gevoel, zal het de gevoelens neutraliseren. Van deze leuke gegevenheid ga je nu handig gebruik maken. Bij collapse anchors ga je twee ankers installeren. Eén met een negatief gevoel, in het bijzonder het gevoel van onvermogen dat je hebt na een slecht examen ervaart en één voor een tegenovergesteld positieve gevoel, vooral het gevoel van vermogen dat je hebt na een ongelooflijk goed examen of goede test ervaart.

Door beide ankers tegelijk af te vuren en gedurende 20 seconden aan te houden, ontstaat er een moment van verwarring in je brein. Daarom doe je dit 3 à 4 maal. Daarna blijkt dat je brein dit gevoel van onvermogen geneutraliseerd heeft. Je kunt rustig verder studeren.

De oefening bestaat uit drie delen:

Deel 1: Koppel het positieve anker aan de volgende lichaamsbeweging. Neem met je linkerhand je linkerknie vast. De oefening an sich is net dezelfde als voor het anker met rust. Doe deze oefening met 3 situaties waarin jij jezelf als vermogend beschouwd. Plaats telkens het anker op dezelfde plaats. Met andere woorden, neem met je linkerhand je linkerknie vast.

Zorg dat je na deze oefening terug los komt van dit gevoel.

Deel 2: Koppel het negatieve anker aan de volgende lichaamsbeweging. Neem met je rechterhand je rechterknie vast. De oefening an sich is net dezelfde als voor het anker met rust. Je doet deze oefening 1 keer.

Zorg dat je na deze oefening terug los komt van dit gevoel.

Deze techniek gebruik je voor het neutraliseren van negatieve gevoelens.

Deel 3: Vuur beide ankers tegelijk af gedurende 15 seconden door met de respectievelijke handen de respectievelijke knieën vast te nemen. Houd het positieve anker 5 seconden langer vast. Doe dit 3 à 4 maal.

Of de oefening geslaagd is, kan je testen door je stemming of gevoel na te gaan bij een toekomstig slecht examen. Laat black-out je niet overkomen tijdens het examen!