5 Studietips

Om een studeerschema op te stellen, begin je bij het onderzoek van onderwerp. Dit is eenvoudig maar neemt snel een uurtje in beslag.

In de pedagogische literatuur spreekt men van "pre-teaching". De daadwerkelijke voorbereiding waarbij het inplannen van je studeersessies plaatsvindt. Als het ware je eerste contact met de leerstof van een bepaald vak. 

Dit eerste inschatten is belangrijk. Lees snel en informatief de leerstof door. Leg plaatsen vast die vermoedelijk belangrijk zijn. 

Let hierbij op: titel, de naam van de schrijver, stofomslag, vermeldingen op de titelpagina en de achterkant daarvan, voorwoord, ten geleide, inleiding, inhoudsoverzicht, hoofdstuktitels, sprekende hoofdregels, marginale noten, voetnoten, afbeeldingen, tabellen en statistieken, samenvattingen, registers, lijsten van vreemde woorden en vaktermen, bronvermeldingen en literatuurlijsten, nawoord, reclame van de uitgever, examenvragen en wijze van examen afname.

Krijg voeling met het vak en onthou de indruk die het bij je nalaat. Blader snel door het boek en neem al scannend met je ogen de tekst op. Deze methodiek verfijnen we tijdens dag twee. 

Telkens je aanvoelt dat bepaalde passages belangrijk zijn, markeer je ze en breng je een codering aan. 

BLokken
SAmenvatting
Inhoudstafel
SCHEMA
Lijsten
Treffend voorbeeld
Hobbel
Trefwoorden

Meteen zullen een aantal hobbels duidelijk worden. Vakterminologie die je nog niet machtig bent, geeft bijvoorbeeld een onaangenaam gevoel en klinkt als chinees in je oren. Bekijk deze stukken met meer interesse en markeer ze als hobbel.

Later dien je al deze hobbels grondiger door te nemen. Heb je werkelijk meer tijd nodig om dit te studeren? Indien ja, gebruik dan de extra hulpmiddelen die altijd en overal tot je beschikking staan. 

Tip 1. Tijdens je studeersessies, ga je deze stukken een keer meer doornemen of in kleinere delen verwerken. Extra herhaling of extra tijd spenderen mag wel eens. 


Tip 2. Leg de uitdaging weg en laat je brein onbewust met deze materie werken. Ook al ben je met andere zaken bezig, je brein zal onbewust de informatie die je opgenomen hebt verwerken. Door telkens je hobbels te herhalen, geef je jezelf en je totale brein de kans aan de slag te gaan met de informatie. Onbewust ben je de leerstof aan het verwerken. 

Tip 3. Raadpleeg boeken (internet). Deze tip is zo eenvoudig maar wordt meestal overgeslagen. Als je een wetenschappelijke uitleg over een welbepaald thema niet onder de knie krijgt, lees er dan andere bronnen op na. Een ander voorbeeld kan je een inval van verlichting bezorgen. Soms is populaire literatuur een opstapje naar meer inzicht in wetenschappelijke onderwerpen. 

Tip 4. Vraag het aan een vriend. Luister eens naar de uitleg van een ander. Net zoals boeken is dit een andere invalshoek die je op gepaste ogenblikken kan helpen. Voordeel bij deze methode is dat je ook naar buiten komt en dat deze vriend jouw ook iets kan vragen op studiegebied. Want nog beter om iets te onthouden is het uitleggen aan anderen.

Tip 5. Maak gebruik van je tutor. Voor elk vak bestaan er assistenten of tutors die je verder kunnen helpen. Maak er gebruik van. Je hebt er voor betaald bij het begin van het academiejaar. 

Maar niet alle leerstof is een hindernis. Meestal is het gewoon een kwestie van de informatie op een juiste manier op te nemen zodat je ze later kan teruggeven. 

Daarom ga je de leerstof opdelen in studeersessies van elk 30 minuten. Een inhoudstafel of een trefwoordenregister kan je ook studeren. Neem deze zaken eveneens op in je studeersessies. Deze belangrijke kapstokken laten je toe om andere elementen van je leerstof beter te begrijpen. 

Volg je codering en blijf kapstokken toevoegen om je de materie meester te maken tot je een volkomen begrip hebt. 

KAART

OEFENING I:

Op een agenda vul je de studeerplanning in over een periode van 5 jaar, 3 jaar en 1 jaar. Je maakt gewoon in een excel-file dit schema.

Hopelijk staat de cursus die je meebracht naar deze opleiding in je schema vermeld.

Scan nu deze cursus en maak een studeerplanning in overeenstemming met de informatie die je deze ochtend ontvangen hebt (info van vorige blogpost) voor een periode van 1 maand, 1 week en 1 dag.

OEFENING II:

Visualiseer je dagplan dat je gemaakt hebt en zie jezelf de vooropgestelde taken volbrengen. Voel ook hoe je je daarbij voelt, hoe dat het volbrengen inwerkt op je lichaam. Fluister de taken die je je voorgenomen hebt in je eigen oor en luister naar je eigen opdrachten. 

Zeg NEEN tegen andere voorstellen die van buitenaf komen en je dag in gevaar brengen.

Deze oefening ondersteunt je studieritme. Elke avond stel je een plan op voor de volgende dag. Elke ochtend visualiseer je jezelf de dagtaken volbrengen. 

Oefening

Veranderingsovereenkomsten zijn actieprogramma's voor verandering van mentaliteit, gedrag en gevoelens. Sluit zo'n overeenkomst met jezelf.

Weten waar je naar toe gaat, daar draait het om bij het opmaken van een studeerschema. Dit zij de tips bij studeren.