Studieplanning - Timemanagement: 3 concrete stappen naar je examensucces


Studieplanning en Timemanagement, oh jee...

"Time is the scarcest resource and unless it is managed nothing else can be managed." Peter Drucker

Deze uitdrukking van Peter Drucker is wereldberoemd net als de man zelf. Weet dat Peter Drucker de term management heeft uitgevonden en ingevuld. 

Straffe aan dit verhaal: ondanks het feit dat timemanagement werd uitgevonden voor het bedrijfsleven, blijkt dat 'managen van tijd' overal werkt. Ook in het privéleven en vooral voor je studies. 

Daarom beginnen we deze eerste dag met 'timemanagement' of vrij vertaald: 'studieplanning'

Regel 4:

Weet waar je naartoe gaat en doe het dan.

Waarom?

De praktijk toont elke dag, en vaak meermaals per dag, dat het effectief omgaan met tijd niet direct de meest ontwikkelde vaardigheid van mensen is. Toch zijn er voldoende redenen te bedenken om dit onderontwikkelde gebied beter te ontwikkelen.

Paradox:

"Slechts weinigen hebben voldoende tijd, maar iedereen beschikt over alle tijd die er is."

Het lijkt wel of deze paradox speciaal voor studenten te boek werd gesteld. Je weet dat tijd schaars en onvervangbaar is. Er bestaan geen alternatieven of substituten. Tracht maar eens tijd te kopen of te lenen? Je hebt 24 uur per etmaal ter beschikking, geen minuut meer.

Je zal de eerste student niet zijn die na een examen tegen zichzelf zegt: "Had ik maar één dagje langer gehad!" 

Nogthans wist je wat je te doen stond bij het begin van het academiejaar. Je hebt alle mogelijke informatie ontvangen om je degelijk voor te bereiden op het examen. Wel, soms heb je de occasionele professor die er in slaagt om je een cursus te geven een week voor het examen. Maar voor de rest ben je voldoende ingelicht. Niet soms!

Als je op dat ogenblik de koe bij de horens vat, zou je een vlekkeloos parcour dienen af te leggen. Waarom slagen er dan slecht 50% van de studenten in hun eerste jaar?

Juist ja, weet ik ook niet. 

Vuur...
Richten...

Studieplanning

Waaraan spendeer jij je tijd?

Ja , misschien niet zo eenvoudig om dat in twee woorden uit te leggen. Nogthans kan je een aantal zaken waar je mee bezig bent zo voor je ogen zien. 

Daarom deze nulmeting:

Om tot een effectiever tijdsbeheer te komen, dien je volgende grote stappen te ondernemen:

1. Analyse:

Analyseer je tijdsbeheer van dit ogenblik. Doe dit voor een gewone week tijdens het academiejaar, voor een week tijdens de blok en voor een week tijdens je examens. Praktijk wijst uit dat de effectiviteit van je tijdbeheer onder andere bepaald wordt door grootheden zoals focus en studeerritme. Het komt maar zelden voor dat je als student in staat bent om je enkel te focussen op je cursussen of dat je in staat bent om voldoende lang in een studeerritme te volharden om je wensen te realiseren. Je bent vaak bezig met het meest optimale aanwenden van je genoemde schaarse bronnen. Analyse van de aanwending kan je een schat van gegevens opleveren. Het is gevaarlijk dit te doen op je geheugen. Hou een logboek bij zodat je waarneming niet beïnvloed wordt door emotie en betrokkenheid die je hebt bij het studeren van een cursus.

2. Evaluatie:

Evalueer de analyse van je tijdsbeheersing zorgvuldig. Neem afstand van de reeds hierboven beschreven gevoelens. Let vooral op de resultaten van je activiteiten en je plannen. 

Bijvoorbeeld:

Wat kan ik laten vallen zonder dat het mij schade toebrengt?
Is de studiebelasting niet te groot voor mij?
Heb ik genoeg kennis en vaardigheden om verder te studeren?


3. Verbeteringsplan:

Stel een studieplan op om je tijd nog effectiever te beheren. Integreer dit met de doelen die je in je leven wil bereiken.

Bijvoorbeeld:

Maak een duidelijk onderscheid tussen de tijd die je zelf kunt beheren en de tijd die door vrienden en colleges wordt beheerd.
Vergroot het aandeel van je eigen tijdsbeheer. 
Laat je vrienden en familie weten op welke manier jij je studietijd beheert.
Scheidt de belangrijke en minder belangrijke zaken.
Reserveer systematisch tijden om rustig en geconcentreerd te werken.

Een paar TIPS om je verbeteringsplan effectiever te maken:
Plan je activiteiten in een logische volgorde: jaar-, maand-, week-, dagplan. Doe het consequent.
Plan zorgvuldig, zorg dat je dagplan niet 'overpland' is. Frustratie gegarandeerd.
Controleer of je studieopdrachten, beoordelingscriteria en deadlines duidelijk zijn.
Zorg dat je het nodige studiemateriaal op tijd hebt om je plan uit te voeren.

Ja je kent de meeste van deze punten al. "Een open deur intrappen," zul je zeggen. En toch blijkt uit de praktijk dat deze deur meestal op slot is. Draai de sleutel en open je deur.

Ook jij kan door heel simpele dingen te doen tijd besparen. Laat dat uit deze cursus speciaal voor jouw blijken. Bekijk je tijd als een belangrijke hulpbron om succesvol te studeren en bespaar per week 5 tot 10 uur. 

Een tijdsbewuste student haalt zijn diploma meteen. Spijtig genoeg voldeed ik daar vroeger zelf niet aan. Jij nu misschien wel. 

Anders komen er morgen nog tips aan.