Leonardo Da Vinci, een fotografisch geheugen, dat wil ik ook


Fotografisch geheugen krijgen als Leonardo, dat kan. Lees en doe de oefening...

Leonardo Da Vinci zat regelmatig te staren naar voorwerpen. Men zegt dat hij naar een kleurige vaas keek en daarna zonder zijn hoofd op te richten, deze vaas exact schetste. 

Pieter Paul Rubens hield in zijn opleiding regelmatig wedstrijdjes om ter snelste dieren na te tekenen. Vanuit zijn geheugen tekende hij feilloos 'een tijger in volle beweging'. Deze tekening kan je nog altijd bewonderen in het Rubens-museum. Het verhaal zal je door de gids in geuren en kleuren verteld worden.

Beide heren zijn blijkbaar in staat om een exacte kopie weer te geven van werkelijke beelden. Alsof ze een foto in hun geheugen gemaakt hebben om ze vervolgens over te tekenen. 

Dit vermogen heb jij ook in je. De basisoefeningen heb je al gedaan. De vorige twee dagen heb je gemediteerd. Je hebt een anker van rust gelegd en je hebt gescand.

Nu ga je een sport hoger op de ladder staan en zo je uitzicht vergroten. Op deze nieuwe hoogte zal je ook meer horen. Deze nieuwe techniek is ontleend aan de Raja-  yoga en noemt beeldend-voorstellen. 

  Oefening:
Je gaat een uitwendig beeld door de kracht van je geestesoog transporteren naar je inwendig scherm. Neem de figuur en ga aan de slag. Je krijgt hiervoor 15 minuten.


    Stappen

      1. Het beeld op ooghoogte houden. Zorg dat er voldoende lichtinval is zodat het scherp is. 

      2. Ga op een meter afstand van het beeld zitten 

      3. Plaats je anker

      4. Sluit de ogen en plaats je symbool

      5. De plaats van het symbool is je geestesoog. Met dit oog kijk je naar een beeldscherm van fluweelzacht zwart. Doe dit tot je het beeldscherm 2 minuten kan zien.

      6. Open je ogen en kijk 3 minuten onafgebroken naar het midden van het beeld. Uiteindelijk zal er een lichte rand oplichten rondom het witte vierkant.

      7. Wendt je ogen langzaam op een nabijgelegen kale wand. Je ziet nu een zwart vierkant. Dit na-beeld hou je zolang mogelijk vast. Als het begint te verdwijnen, stel je jezelf voor dat het er nog is.

      8. Als het na-beeld volledig verdwenen is, sluit je de ogen en roept het terug op met je innerlijke oog. Projecteer het op je innerlijke beeldscherm. Hou het zolang mogelijk vast.

Deze oefening dien je minstens gedurende een week elke dag te doen. Op de terugkomdag toon ik je de laatste sport van de ladder. Daardoor kom je op het dak terecht. Je uitzicht is hier prachtig, je hoort werkelijk alles en je kunt er leuk op rondwandelen.  

Zo, nu heb jij ook een fotografisch geheugen, net zoals Leonardo Da Vinci.