Scannen als snellezen


scannen
Na het formuleren van een doendoel is het tijd om je brein voor te bereiden op de lectuur die volgen gaat. Hiervoor gebruik je een techniek uit de experimentele wetenschap voor het eerst ontwikkeld door de US-luchtmacht om piloten op te leiden voor het aangaan van gevechtssituaties. 

Zoals je al weet, dient een piloot heel snel het onderscheid te maken tussen een vijandelijk vliegtuig en een vriendelijk vliegtuig. Bijzonder aan de piloten was dat zij inderdaad in staat waren dit te doen. Blijkbaar is er iets in onze hersenen dat ons in staat stelt om een beslissing te nemen nog voor we daadwerkelijk begrepen hebben wat we gezien hebben. Verder onderzoek wees aan dat het voldoende was om in een flits van 1/500ste van een seconde een beeld te tonen om je brein aan het werk te zetten. 

Scannen is een techniek in navolging van deze bevindingen. Je gaat alvorens het boek te lezen, het even scannen. Met andere woorden, je gaat de totale bladzijden aan je brein voorstellen zonder zelf actief betrokken te zijn bij de verwerking van de leerstof. 

Een idiot savant als Kim Peek gebruikt deze methode om te lezen. Ja, je hoort het goed, hij leest enkel op deze manier. Hij behoeft geen verdere commentaar om exact de bladzijden van een boek weer te geven zoals hij ze gescanned heeft. Zijn vader claimt dat hij op dit ogenblik meer dan 9600 boeken op deze manier gememoriseerd heeft. 

Ik dien hierbij evenwel te vermelden dat de meeste onder ons niet geboren zijn met dezelfde afwijking. Kim Peek heeft namelijk geen corpus callosum, het brugvormige verbindingsstuk tussen beide breinhelften. Nu ja, hij werd dan ook door Dustin Hoffman op geweldig knappe manier vertolkt in de film 'Rain Man'. Dit is ook voor de meeste onder ons niet weggelegd. Maar jij kan, zonder filmverleden en met een corpus callosum, ook je brein aan het werk zetten op dergelijke manier.  

Oefening:

1. Plaatsen van het symbool.

Plaats het anker van rust. Neem je boek en leg het gesloten voor je op je bureau. Sluit de ogen en visualiseer een voorwerp. Dit  kan alles zijn. Bijvoorbeeld een bol of een paard of een voetbalschoen of ...
Plaats beide handen voor je alsof je iets ontvangt en plaats het voorwerp in je handen. Visualiseer krachtig dit moment. Beschrijf het voorwerp dat je in je handen hebt. Beschrijf de kleur (als het in kleur is), beschrijf de vorm (als het een vorm heeft), beschrijf het gewicht (als het weegt), beschrijf ... . Je voeling met het voorwerp dient groot te zijn. Je zegt tegen jezelf: "ik ken dit voorwerp, het is van mij." 

Neem het voorwerp en plaats het achter de kruin van je hoofd. Je ogen blijven gesloten. Laat het voorwerp achter je kruin rusten. De juiste plaatsing is eenvoudig te vinden. Maak een denkbeeldig kruis achter op je hoofd en op de kruising van de twee balken dient het voorwerp geplaatst te worden. Breng je handen achter je hoofd om eventueel het voorwerp te verplaatsen zodat het juist aanvoelt. 

Sla het boek open op een willekeurige bladzijde. Zorg dat het open blijft liggen. Je ogen blijven gesloten.

Voel opnieuw het voorwerp achter aan je kruin. Visualiseer krachtig de aanwezigheid van je voorwerp. 

Open je ogen en kijk gedurende 2 seconden naar de bladzijden voor je. 

Wat ervaar je? 

Bespreking: 

Door het plaatsen van het symbool heb je een perifeer zicht ontwikkeld. Dit zicht stelt je in staat om volledige pagina's leerstof van je boek op te nemen in je onderbewustzijn. Je gaat dit nu verder ontwikkelen.

Uit ervaring met ongeveer 2000 cursisten heb ik mee dat je deze toestand gedurende langere tijd kan aanhouden. In het begin dien je soms opnieuw je symbool te plaatsen om dit zicht te creëren. Weet dat met de tijd je dit symbool plaatst zonder dat je de daadwerkelijke handbeweging erbij dient te doen. 

Kwestie van niet als een freak te worden uitgescholden als er vreemden bij zijn. Zo kan je ook op de trein rustig elke 2 seconden een pagina omslaan en rustig scannen zonder enige verontrustig te veroorzaken bij je medereizigers. 

Een belangrijke opmerking. Je brein is nu in focus met je zicht. Het laat niet op zich wachten om af te dwalen en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Dit proces is hinderlijk bij het scannen van de pagina's van het boek met je leerstof. Daarom ga je een woord nemen en het constant tegen jezelf zeggen. 

Ik heb het woord 'Yoda' genomen. Elk kort woord is goed. Door het woord telkens opnieuw te herhalen, blijft je brein gefocust op het scannen.

Oefening:

Je gaat je volledige boek scannen. Je hebt maximaal 15 minuten om dit te doen.

Draai je boek zodat de achterflap bovenaan ligt. Draai het nogmaals zodat nu ook de letters op hun kop staan. Voor je brein maakt dit niets uit. Het herkent geen boven en onder of achter en voor in de informatie die het opneemt. 

Nu plaats je het symbool en zegt je het 'woord' in jezelf. Je mag hierbij gerust mompelen. 
Open je ogen en scan de eerste pagina. Elke 2 seconden draai je een bladzijde om en scan je de pagina's. Zowel de linker als de rechter pagina neem je in één blik op. Indien nodig pauzeer je en plaats je opnieuw je symbool.

Blijf dit doen tot je het gehele boek met de leerstof hebt doorgenomen.

Het scannen van je boek met leerstof dient als een fundering waarop je een herenhuis kan bouwen. Je hebt je brein al aan het werk gezet. Onbewust gaat het aan de slag met de leerstof. Ook al heb je nog niets gelezen, toch ben je al de leerstof aan het verwerken. Was alles maar zo eenvoudig in het leven als scannen bij het snellezen.