Timemanagement bij studeren: begin hier!


Timemanagement
"Aim is a dream with a deadline."

Een doel is een droom met een timing.

Het doel heb je nu. Deze ochtend ben je al actief aan de slag geweest met je studeerdoel.

Nu nog de timing. Luister hierbij naar je interne klok en aanvaard volgende adviezen die je bijstaan in het opstellen van de nodige schema's. Kijk en luister eerst, daarna kan je aan de slag. 

Detail

Specifiek aan verder studeren is het ritme waarmee dit gebeurt. De opdeling in academiejaar, blokperiode, examens en tweede zit is logisch en voor je het weet heb je jezelf aangepast. Althans, dat denk je. Je aanvaardt wat je meegedeeld werd tijdens het academiejaar. Ja, sommigen slagen erin om al een samenvatting te maken. De echte blokbeesten zitten van dag één achter hun bureau om te verwerken wat die dag werd gedoceerd. 


De roddel gaat dat je tijdens de kerstvakantie dient te studeren (voor zij die in januari examen hebben) en dat je tijdens de paasvakantie alles uit de kast dient te halen voor je eindexamen. Je tracht alle vakken minstens éénmaal doorgenomen te hebben. Wel, de blok is de geschikte periode om deze vakken een tweede maal door te nemen en juist voor het examen neem je het een derde maal door. "Succes gegarandeerd,"word je ingefluisterd. Maar is dat zo?

De meeste studenten houden dit ritme aan. Ook al ligt hen dat niet echt. Zij luisteren naar het geroezemoes dat je in de gangen van de universiteit of hogeschool hoort.  Logisch toch, niemand heeft je tijdens je middelbare studies bijgebracht hoe je met grote blokken leerstof omgaat. Hoe je iets leert en het onthoudt voor de rest van je leven. Je leert immers alleen je lesjes omdat je de volgende toets wil slagen. Oh ja, je hebt wel examens gehad. Ja, toch wel druk en zwaar. 

Maar nu is je leerstof vertienvoudigd en jij hebt geen ervaring opgedaan om hiermee om te gaan. Daarom doe je wat je altijd doet: "zoeken". 

Het eerste academiejaar is voor de meeste studenten een zoektocht. Misschien een oudere vriend ondervragen: "nee, het was niet gemakkelijk maar blijven blokken en vooral niet vergeten dat het ook een jaar is dat je plezier dient te maken." De intensiteit van deze toch levert je geen enkele garantie tot slagen. Maar het is de enige optie.

Denk je!

Jarenlange onderzoeken hebben de volgende bevindingen opgeleverd om jouw en vele andere studenten te helpen met het plannen van de leerstof. Je bekomt hierbij een inzicht in je studeerritme. De fijntuning dien je proefondervindelijk te ervaren. Maar Greenwitch ligt hier, de basis van timemanagement bij studeren.