Rapport



Rapport opbouwen.

Weet je nog die keer dat jij je op je gemak voelde bij iemand? Kun jij dat moment even voor mij terug oproepen? Herinner jij je nog precies wat ervoor zorgde dat jij je op je gemak voelde?
Hadden jullie dezelfde interesse, dezelfde achtergronden, of gebruikten jullie dezelfde taalpatronen. Wat jij je herinnert, zal een weerspiegeling zijn van het meest fundamentele element in communicatie: RAPPORT.

Heb jij iemand met wie je een ongelooflijk goed contact hebt opgebouwd in een korte tijd? Dit contact is van groot belang om de doelen die je gesteld hebt in bepaalde context te realiseren. Het hebben van vele vrienden op de unif helpt als je iets niet begrijpt of als je morele steun nodig hebt na een slecht examen. De context is hier je studentenleven. En je doel is (nogal logisch) het masterdiploma halen. Dus je hebt er belang bij om met een aantal mensen een goede verstandhouding op te bouwen. En deze goed 'verstandhouding' noemen we "rapport".

Begin met het zoeken van een gemeenschappelijke basis. Dit is het beginpunt van een relatie. Hierdoor leg je een fundament dat je kan ujitbouwen. Rapport is dan ook de essentie van succesvolle communicatie. Je geeft als het ware de andere het gevoel dat je hem begrijpt en dat je belangstelling voor hem hebt. Respect en aandacht. Daar gaat het om. Niet je eigen gevoel van comfort. Rapport hebben is het gevoel begrepen te woren zonder beoordeeld te worden.

Hoe weet je dat je rapport hebt?



Dat is natuurlijk voor iedereen verschillend! "We zitten op dezelfde golflengte," geeft aan dat er rapport is. Er zijn een aantal definities die aangeven wat rapport is maar ik vind dat deze niet de lading dekken.


Zo wordt onder rapport verstaan: een relatie gekenmerkt door empathie, begrip, wederzijds vertrouwen en de bereidheid om de ander te ontmoeten. Het geloof en vertrouwen hebben zonder een oordeel te vellen.

Het is zoals geld: het groeit in belang naar mate dat je er minder van hebt.

Opbouwen van rapport.

Dat doe je door afstemmen. Ja, door afstemmen creëer je bewust rapport. Bekijk het als een proces. Ja, een proces dat je kan verstevigen of afzwakken. Je kan je eigen gedrag meer of minder afstemmen op het gedrag van de andere.
Op het ogenblik dat je je gedrag gaat afstemmen op het gedrag van de andere, dan spreken we over matchen. Dus, matchen of gedrag afstemmen kan je in twee hoofdgroepen onderverdelen:

1. non-verbale vormen van afstemmen
2. verbale vormen van afstemming

En hierover heb ik het morgen. Het eerste deel over communicatie en rapport kun je gisteren lezen.

see je,


AatjeManon