Eisenhouwer-principe - Timemanagement bij het studeren een boost geven


Snelle analyse volgens het Eisenhouwer-principe bij studeren.

De belangrijke dingen hebben nooit haast en de urgente zaken zijn zelden belangrijk. Deze uitspraak komt niet uit de lucht gevallen. Gewoonlijk besteed je je tijd aan urgente zaken. Die zijn meestal minder belangrijk. De werkelijk belangrijke zaken schuif je op de lange baan. Een belangrijke taak hoeft zelden nog vandaag of deze week te worden afgehandeld, terwijl dringende zaken direct moeten worden aangepakt. 

Dit geldt zeker voor je studies. In begin van het jaar is het belangrijk om een goede start te maken en je studie dadelijk aan te vatten. Spijtig genoeg zijn er nog zoveel zaken naast het studeren te doen. "Ik begin wel in de kerstvakantie" zeg je dan. Maar in de kerstvakantie dien je tijd te spenderen met je familie en vrienden. En zo ga je maar verder. Tijd vreet aan je en studeren kost nu eenmaal tijd. Voor je het weet, creëer je stress. Ga dan maar aan je bureau zitten met je verlichte geest om er weer eens een laatste spurt uit te persen. Lukt niet, hé!

Daarom, stel jezelf de vraag:

Heb ik de neiging me van studieopdracht naar de studieopdracht te haasten?
Blijft de echt belangrijke leerstof daardoor bij mij vaak liggen tot aan het examen?

Als je snel een beslissing dient te nemen over welke taken voorrang hebben, heeft de Amerikaanse president Dwight Eisenhower een gepropageerde regel voor je als eenvoudig , praktisch hulpmiddel.

Prioriteiten stellen volgens criteria:
urgentie en 
belang

SCHEMA:




I. Urgente/ belangrijke taken (A-taken)

Pak deze dadelijk aan. Of laat ze voorbij gaan. B-taken zijn meestal belangrijker bij het studeren dan A-taken. Ervaring heeft me dit geleerd.

II. Minder urgente/belangrijke taken (B-taken)

Deze kunnen wachten. Zo zal het in regel zijn. Vroeg of laat worden deze taken urgent. Daarom, plan deze taken zodat ze toch afgehandeld worden. Ikzelf zorg dat ik eerst deze categorie aanpak, zeker bij het studeren.

III. Urgente/minder belangrijke taken (C-taken)

Let op voor de "tirannie van de urgentie" want omdat het zo dringend is, ga je er meestal zelf tijd aan besteden. Beter dat je er stilletjes vanonder muist. Laat deze taken liefst zoveel mogelijk over aan je vrienden of familie.

IV. Minder urgente/minder belangrijke taken (archief - P)

Bij nader bekijken van je bureau zal je zien dat heel veel zaken die je doet, onder deze categorie vallen. Wandel er in hemelsnaam fluitend en met een glimlach van weg. 
Archief P staat hier voor prullenmand.

Als je je studeertijd consequent indeelt volgens het Eisenhower-principe, zal je prestatievermogen aanzienlijk toenemen.