Ontspanning, fris en helder verder studeren, ook na een nachtje doorblokken



Nog een laatste oefening voor jouw. Het is soms niet eenvoudig om op sommige dagen gewoon tot 10 te tellen en tot rust te komen. Met hulp van deze oefening verkrijg je een gelijkaardig gevoel. Je hebt alleen een bandopnemer nodig om de tekst die hierna volgt, in te spreken en af te spelen. Het is een gekende tekst die je ongetwijfeld al op andere momenten en andere plaatsen gehoord hebt.

Spreek de tekst met zachte stem in. Vele stukjes bevatten opdrachtjes om te doen. Hou daar rekening mee door regelmatig pauzes in te lassen in je ingesproken tekst zodat je de nodige tijd krijgt om de oefeningen te doen.

Zet je neer en speel je ingesproken tekst af als je rustig wil worden. Op het einde van de sessie laat je een alarm aflopen. Het garandeert je dat je nadien snel terug verder kan werken. Oh, een beetje rustige achtergrondmuziek is altijd meegenomen.

Als het alarm afloopt voelt je je weer fris en helder.

Zou je nu je ogen zacht willen sluiten en luister goed naar wat ik zeg. Terwijl we verder gaan zul je, als je dat wilt, je steeds meer ontspannen gaan voelen ... begin nu met je hele lichaam te laten ontspannen ... laat al je spieren maar zwaar worden ... je bent nu in staat om te voelen hoe bepaalde spieren en spiertjes zich nog verder ontspannen. Luister hoe licht je dat doet ...Richt je aandacht zachtjes op je rechter voet, zodat je de spieren in die voet kan voelen ontspannen ... voel hoe de spieren in je rechter onderbeen zich rustig ontspannen ... en hetzelfde in je rechter bovenbeen. Concentreer je en focus nu op de linkerkant, op het ontspannen van je linker voet ... en ook op je linker been, en ervaar hoe je onder- en bovenbeen steeds meer ontspannen.

Vervolgens kan je de spieren van je rechter hand zachtjes ontspannen voelen worden, evenals je rechter onderarm en bovenarm, ontspannen ... Richt nu je aandacht scherp op je linker hand. Laat deze rustig ontspannen, en laat ook de onder- en bovenarm ontspannen. En als je dan ontspannen wordt, kan je lichaam zwaarder beginnen aan te voelen. Merk dat je in een goede stoel zit, waar je je rustig in kan laten wegzakken ... je schouders ... nek ... en hoofd, dieper en dieper zacht ontspannen.

De spieren van je hoofd en voorhoofd, laat ze maar rustig ontspannen, steeds meer ... En met het verstrijken van de tijd zul je zo'n prettige houding vinden, dat de ontspanning vanzelf in dit licht verder toeneemt ...



En met dit lichamelijk ontspannen, zie je stilletjes aan ook een toestand van geestelijke rust ontstaan. Het wordt nu mogelijk om zorgen te vergeten. Je voelt je geestelijk licht, kalm, vredig en rustig. Je kunt je steeds prettiger gaan voelen ... Als je dat wilt, blijf je je lekker ontspannen blijven voelen terwijl je naar mijn stem blijft luisteren ... Blijf gewoon zachtjes volgen wat ik licht zeg ... Steeds dieper ontspannen, misschien wat slaperig, maar toch zul je me gemakkelijk verstaan.

Je kunt in deze diepe ontspannen toestand blijven totdat ik je vraag om terug te komen of tot je het alarm afgaat ... Dadelijk begin ik rustig en licht te tellen van 1 tot 20 en terwijl ik tel kun je jezelf dieper en dieper voelen wegzakken in een ontspannen en geconcentreerde toestand. Het zal wellicht rustig mogelijk voor je worden om allerlei dingen die ik suggereer te doen of te ervaren, dingen die je interesseren en aanvaardbaar voor je zijn. En je doen ze zonder de ontspanning die geleidelijk over je is gekomen te verbreken.

Een - je raakt lichtjes rustig dieper en dieper ontspannen ... twee - dieper en dieper in een toestand van verdere geestelijke rust ... drie - vier - dieper en dieper ontspannen ... vijf - zes - zeven - je kunt je zachtjes dieper en dieper in het licht laten wegzakken. Ongestoord, terwijl het geen inspanning kost om alleen maar te luisteren naar de dingen die ik zeg ... acht - negen - tien - op de helft, en diep ontspannen ... elf - twaalf - dertien - veertien - vijftien - hoewel je rustig diep ontspannen bent kun je me duidelijk horen, en je blijft me duidelijk horen, hoe diep je ook verzonken bent ... zestien - zeventien - achttien - diep ontspannen.

Je kunt altijd gaan verzitten als je dat wilt. Zorg er lichtjes voor dat je zo rustig, gerieflijk en ontspannen mogelijk blijft. Je bent heel ontspannen, in een prettige toestand. Laat het maar rustig en licht vanzelf gebeuren want je blijft hier een aantal minuten in deze toestand ... (Laat de bandopnemer 5 minuten lopen en herhaal regelmatig de laatste twee zinnen).

Laat het maar rustig en licht vanzelf gebeuren want je blijft hier een aantal minuten in deze toestand ...
Laat het maar rustig en licht vanzelf gebeuren want je blijft hier een aantal minuten in deze toestand ...
Laat het maar rustig en licht vanzelf gebeuren want je blijft hier een aantal minuten in deze toestand ...


Ik vraag je nu je voor te bereiden op het terugkeren uit de trance. Neem daarvoor rustig de tijd en doe het in eigen tempo ... Als je zover bent begin je inwendig te tellen van 5 naar 0. Bij 3 gaan je ogen weer open, en bij 0 voel je je weer helemaal fris en helder.

Laat het alarm aflopen!

En ontspannen, weer lekker en fris?

AatjeManon