Eén tip om verder te Studeren met oog op de toekomst.


Visie geeft je een doel, een target zoals afstuderen en zelfstandigheid. Met missie neem je het op je om dit doel te bereiken. Zo studeer je rustig verder.

Met de volgende oefeningen ga je de visie die je uitgedrukt hebt op studeergebied over een periode van 5 jaar tot jezelf maken. Luister goed en zie hoe je er een missie van maakt en verankert in je waarden (Dilts).

Oefening 0:
'As if' ....

Sluit je ogen en hou je handen voor je. Verbeeld je nu dat er in je handen een citroen ligt. Voel hoe de citroen aanvoelt, hoe zijn schil tegen je vingers komt. Verbeeld je hoe deze citroen er uit ziet en luister ernaar terwijl je erop knijpt. In gedachten verzonken en bij je citroen ga je nu een mes nemen. Dit mes is glimmend en als je re mee zou snijden, gaat het geruisloos door elke materie. 

Snij nu voorzichtig en zonder je te bezeren de citroen in twee gelijke delen. Hou je ogen gesloten maar kijk in jezelf en beschrijf voor jezelf hoe de citroen er uit ziet. Leg nu een deel van je citroen op de grond en let op dat je niet morst want er is al wat sap uit de citroen gelopen. Weet dat je dit rustig en in stilte doet. 

Het overgebleven deel van de citroen breng je nu naar je mond. Op dat ogenblik kan je ook de zure geur ruiken van deze overheerlijke vrucht. Voel nog eens met je handen over de ruwe huid van de citroen en neem nu een beet...


Deze oefening is erop voorzien om je aan te geven dat je onderbewustzijn onmogelijk in staat is om fictie en realiteit uit elkaar te halen. 

Op het moment dat je beet, dacht je werkelijk dat je zuur zou smaken. Daarom trek je zo'n gezicht. Maar in werkelijkheid is er niets aan de hand. Dat weet jij beter dan wie ook. Waarom trek je dan zo'n gezicht? Juist ja, je onderbewustzijn weet dit niet en verwacht inderdaad een zure citroen. Je hebt je onderbewustzijn op een heel eenvoudige misleid. 

Dit interessante gegeven gaan we deze week verschillende malen aangrijpen en gebruiken om je technieken bij te brengen.  Je zult zien dat je verbeeldingskracht immens groot is en als krachtige hulp je ter beschikking staat op jouw commando.

Oefening 1: "I wonder"

I wonder ... of "ik vraag me af". 

Het formuleren van een studeerdoel op zich is al een hele stap vooruit. Toch blijkt dat je jezelf soms tegenwerkt in het realiseren van dit doel. 

Bijvoorbeeld: ik wil ingenieur worden maar ik slaag er niet in om achter mijn bureau te gaan zitten en stil te zijn om te studeren. Als ik naar mezelf kijk, zie ik een onrustige muilezel die er alles aan doet om tv te gaan kijken.

Het is enkel je eigen onderbewustzijn dat deze blokkade oproept. Net als alle blokkades die je hebt. Jouw onderbewustzijn weet alles, geeft jou alles en zit vol goede bedoelingen.

De 'I wonder' -techniek geeft je toegang tot je onderbewustzijn en laat antwoorden op vragen naar boven komen. Ja, het geeft oplossingen.

Zo kan je je visie en missie bij het studeren verankeren. Rust verzekerd!