Planning: timemanagement van je leven

1.Planning en timemanagement.

Iedereen heeft 24 uur per dag. Hoe komt het dan dat ik altijd te weinig tijd heb en mijn buurman de hele dag kan rondlummelen?

2.Planning kan je niet helpen als je in een moeras zit?

Soms dien je dringend te studeren. En, ... Het gaat niet. Hoe je het ook probeert, het lukt je niet. Meestal komt dit moment ook zo ongelegen. Je zit midden in je tweede zit en planning op dat moment wil zeggen: Studeren, NU.

En toch lukt het niet.

Misschien helpt dit, misschien helpt het ook niet.

3.Planning en verwachtingspatroon

Allice Miller is psychoanalyticus. Zij heeft meer dan 20 jaar praktijkervaring achter de rug. En toch, in 1986 besluit ze het over een andere boeg te gooien. Ze gaat zich focussen op kinderen en jong-volwassenen. Het eerste boek dat ze schreef, is sterk autobiografisch.

Misschien is dit de reden dat het een bestseller werd. De vlijmscherpe analyse van het innerlijke verwerkingsproces van jongeren beschrijft ze met een chirurgische precisie. Dit meesterwerk geeft je een inzicht in waar het verkeerd gaat met opvoeden. Als je overvallen wordt door een storm van emoties bij het lezen van haar boek 'Drama van het begaafde kind' dan weet je dat je erbij hoort. Stop met planning tot je dit hebt opgelost.

4.Timemanagement geeft je een ander leven.

Vroeger ging je naar de school tot je 18 was. Daarna ging je werken. Tot zover de planning. Instaan voor je eigen kost. 'Je boterham verdienen', zei onze opa. Vandaag is het niet anders. Je gaat nog steeds werken na je schooltijd. Alleen sommigen kiezen een ander pad. Zij gaan verder studeren, zoals dat heet. Jij bent één van die jongeren. Dus, luister naar het verhaal. Misschien voel je je niet aangesproken en voel je geen connectie met de volgende situatie. Dat kan geen kwaad. Misschien ervaar je wel iets. Daarom vertel ik dit verhaal. Je ziet maar wat je ermee doet.

5.Planning heeft een een donkere zijde.

Je leven plannen door Verder studeren heeft een dubbele bodem. Het is een tweesnijdend zwaard. Enerzijds verkrijg je een zekere mate van vrijheid, anderzijds blijf je wellicht financieel afhankelijk van je ouders. Zij blijven de touwtjes in handen houden. Je bent als een poppetje in hun poppentheater.

Dit is zo geweest sinds je jeugd. Als opgroeiende adolescent werd je verteld dat jij speciaal was. Je had verstand. Niet zoals je nichtjes of vriendjes. Nee, deze zijn nu gaan werken. Jij hebt verstand en de verantwoordelijkheid om daar iets mee te doen. Je ouders weten ook wat je dient na te streven. Zij zullen je planning opstellen. Je wordt student en je gaat voor een diploma. Dan pas ben je iets waard in deze maatschappij. Dat stukje papier kan men je nooit meer afnemen. Het is de garantie dat je slaagt in het leven.

Deze gedachte van speciaal te zijn, maakt je sterk. Dit is nu net het struikelblok. Je bent sterk voor anderen maar je stelt je zoektocht naar je ware zelf uit. Het zijn je ouders die bepalen welke richting je uitgaat. Sterker nog, doordat je geen inkomsten verwerft, blijf je financieel afhankelijk van je ouders. Dit wil zeggen dat je moet luisteren, dat het onmogelijk wordt om je eigen richting uit te gaan. Telkens je meent het licht te zien op een andere plek dan voorgeschreven door je ouders, wordt je teruggeroepen, terechtgewezen en kortgewiekt. Je ondergaat hun macht in dwingeland. De monarch heet papa of mama en jij bent een trouwe en slaafse dienaar.

Al jaren claimen je ouders te weten wat het best is voor je en ze hebben het je ook telkens gezegd: 'jij gaat het maken, je dient te studeren, verspil je tijd niet met die kinderlijke spelletjes waar die andere snotters mee bezig zijn,...' . Op je 18e is het aan jouw om te kiezen. Alleen je identiteit is geïndoctrineerd. Het heeft een duw gekregen en staat als het ware een stuk buiten jezelf. Vanuit deze scheefgetrokken situatie kies jij om verder te studeren. De richting die je uitgaat, is gekozen vanuit deze incongruente situatie. Wat denk je dat er gebeurd?

6.Al deze planning heeft Alice een boek doen schrijven.

Dit is het 'drama van het begaafde kind'. Je gift verstandig te zijn is ver'gift'igd. Karakteristiek bij deze gift is een uitgestelde zelfstandigheid, een verwovenheid tussen emotionele problemen en studeerproblemen, een sterk karakter en een grote begaafdheid. Het geeft je specifieke problemen.

7. Even recapituleren:

Als kind ben je onderworpen aan de macht van je ouders. Op de leeftijd van 18 ga je werken en verwerf je zelfstandigheid. Op dat ogenblik kan je op zoek gaan naar je eigen zelf. Je ontwikkeld je eigen identiteit. Door een planning op te stellen en te gaan studeren (18 - 25 jaar) verleng je de macht van je ouders en stel je de zoektocht naar jezelf uit. Dit brengt specifieke problemen en bijverschijnselen met zich mee. Ook in het latere leven kunnen deze blijven doorwegen.


8. Creëer tijd in je planning voor een oplossing:

De oplossing is eenvoudig in woorden. In daden en naar persoonlijke ervaring toe kan het er iets heviger aan toe gaan. Nogthans dien je enkel je eigen identiteit te ontdekken en te ontwikkelen.

Geef jezelf de ruimte om dit te doen en start dit veranderingsproces zo snel mogelijk. Stapje per stapje dien je inzicht te verkrijgen in de functie van het probleem. Ervaar je emoties en achterhaal de pijnlijke ervaringen en verdrongen emoties. Pas op dit pad open je de weg naar jezelf en ga je genieten van het leven.

Ook bij het studeren is dit de eenvoudigste weg om tot een diploma te komen. Als blijkt dat je met je keuze niet uit de startblokken schiet, voor een muur staat, geeft jezelf dan de ruimte om opnieuw te kiezen. Blijf trouw aan jezelf en laat niemand je zeggen wat goed voor je is in deze keuze. Doe waar je plezier aan hebt en wees jezelf.

Om dit te ondersteunen is het boek van Alice Miller een zekere aanrader. Het is een bijbel in zijn categorie. Het hoort bij je planning. Timemanagement wil ook zeggen dat je blijft stilstaan tot je klaar bent om verder te gaan!

Drama Van Het Begaafde Kind (Op Zoek Naar Het Ware Zelf)
Miller A.



Type : Paperback
Uitgever : Unieboek/van Reemst
Verschijningsdatum : 13/07/2007

Jaar van eerste verschijnen : 2002
ISBN : 9026926634

14.50€





9. Planning heeft een lange termijn component.

Wat ik wil zeggen is het volgende:

Wees congruent met jezelf. Als studeren (volgen van de studie die je nu doet) binnen deze planning valt, dan gaat het een stuk makkelijker. IS het niet zo, dan wens ik je toch veel succes. Alleen het zal een gevecht met jezelf worden. Op die manier vreet je gewoon tijd en je leven weg. En alleen jij bent daar voor verantwoordelijk.

see je,


AatjeManon