Lezen: het weekend om te herhalen


Lezen.


Over lezen gesproken. Deze week heb je al een boek doorgenomen. Gewoon om een goede studietechniek te hebben om van buiten te leren. Maar nu heb je hem. Een lijstje van 100 woorden blokken en nog altijd kennen na lange tijd.

1. Vertragen in het lezen - leren.


Als je zo gaat je woordenlijsten doorlezen en blokken, zul je in eerste instantie een vertraging ondervinden in je blokritme. Yep, je gaat trager gaan. Je slaagt er niet in om het ritme en niveau van daarvoor te halen. Dit is slechts een indruk. Je hoort me goed. Dit is slechts een indruk.
Zodra je de woorden lijst voor de eerste maal herhaalt op de volgende manier zal je zien dat je nog ongelooflijk veel woorden herinnert.

2. Herhalen

Om te herhalen sluit je eerst je ogen. Je begint bij 1 en haalt het woord (of begrip) voor je ogen. Je visualiseert het woord dat je al eens geblokt hebt.
Zo ga je verder tot je het lijstje met woorden helemaal doorgenomen hebt.

Ogen open en bekijk nu het lijstje opnieuw. Lees je nog enkele woorden die je niet onthouden hebt? Sluit dan opnieuw je ogen en herhaal deze paar vergeten woordjes.

3. Da's alles.

Ja, dat is alles. Zodra je 5 maal gaat herlezen, op de manier met de ogen gesloten,vergeet je nooit het lijstje meer. Eén keer direct nadat je geblokt het, tweede keer de dag nadien, derde keer één week later, vierde keer een maand later en vijfde keer 6 maand later.

Doe de test maar. Bij iedereen die ik het aanleer, lukt het perfect.
Totzelfs bij mij zoontje van 10 jaar. Hij is zo fier als een gieter als hij voor Franse woordenlijsten 98% haalt. Oh, dit is een lijst van 850 woorden tegen het eind van het jaar.
Oh, en als je de volgende week al een examen hebt, hoef je het na 6 maanden niet meer te herhalen. Nogal wiedes hé. Komt daarbij dat je maximaal 5 minuten dient uit te trekken om te herhalen. Je hoort het goed, "je hebt 5 minuten". Daarna kijk je gewoon naar je woorden.

4. Frustratie.

Ikzelf gebruik de techniek uitvoering. En ik heb hem weten te systematiseren. Volgende week zal ik een paar boeken aan je voorstellen om systematisch woordenlijsten te leren. Want voor mij is gebleken dat ik veel sneller vooruit ga door deze lijsten te gebruiken.

5. Herlezen van deze lijsten.

Een trukje dat ik geleerd heb van een leerkracht. Je hoeft de systematische woordenlijsten niet van buiten te leren. Als je voldoende ritme in je studeren hebt, lukt het zo ook wel. En dat ritme heb je. Je bent immers student. Je legt de lijsten gewoon bij je en gebruikt ze telkens je een reeks met woorden tegenkomt.
Simpel, ik vind van wel. Maar hierover volgende week meer.

Oh, voor ik het vergeet. Na een half jaar intensief oefenen. En dan bedoel ik gewoon met je studies bezig zijn. Ondervind je een versnelling. Je gaat je plots afvragen wat er gebeurd. Je leest gewoon de woorden en je kent ze precies al. Echt waar, je hersenen leren immers bij. Ze gaan onthouden waar jij op een juiste manier veel tijd en energie in steekt.

Gelukkig is ook dit door wetenschappelijk onderzoek ondersteund. Want ik geloofde het zelf eerst niet. Maar door het te lezen en te doen, kan ik het niet meer ontkennen. Probeer het zelf.


6. Nog een link binnengekomen

het bericht leest:
-------
Beste AatjeManon,
Op 02-8-2007 hebt u een linkaanvraag gedaan op student.2link.be.
De link is inmiddels opgenomen in de categorie 'Allerlei'.
Bedankt voor het aanmelden!

Dus beheerder van 2Link.be hier een verwijzing om ook op jullie pagina's te gaan lezen

see je,


AatjeManon