FOCUS

Focus: Arbeit macht frei

Daar dacht ik aan deze ochtend bij het opstaan. Een enge droom als je het mij vraagt. Yep, en hij ging over studeren.

Laten we even de focus juist leggen. Of is het nu zetten?

Soit, tijdens de oorlog, de 'grote' oorlog, dienden de joden voorbij deze poort. Daarna werden ze massaal uitgemoord. Ik heb een gelijkaardig gevoel gehad bij mijn droom vanacht. En hij ging over een examen dat ik ooit aflegde.

De frog zijn naam heb ik voor de goede vrede verborgen gehouden. We noemen hem: "Jef". Wel, Jef was een prof die er in slaagde om in licentie (huidige masters) een examen te geven met uitsluitend weetjes. En een weetje is een feit dat je alleen weet om te weten en daarna gewoon vergeet. Ooit vragen mensen je er nog eens naar en dan zeg je:'dat heb ik ooit nog geweten'.

Bon, voor mij was de deur opendoen voor een examen bij Jef als het binnenwandelen door de poort van Aus...

En dat lag niet aan Jef. Dat lag aan de weetjes. Ik ben immers enorm slecht in weetjes.

1. Weetjes onthouden.

Ik ben vorige week uitvoerig ingegaan op hoe je lijsten met weetjes kan onthouden. Wel, vandaag is de laatste dag dat we hier de focus op gaan leggen. In het kader van time management dien je te weten dat er effectieve methoden zijn ontwikkeld doorheen de eeuwen om weetjes te onthouden.

De basis is telkens 'associëren' en visualiseren'.

2. En dan?

Wel, er zijn een aantal mensen die interessante boeken geschreven hebben over het onthouden van weetjes. Boeken met methoden die werken. Oké, naar de slachtbank geleid worden is niet leuk. De technieken die ik de voorbije dagen de revue heb laten passeren geven je een boost.

En dat doen de technieken die in deze boeken staan nogmaals. Het is belangrijk dat je de basis onder de knie hebt. Het helpt je enorm om methoden te hebben om die basis te systematiseren.

Dat is nu net wat deze heren doen. Ze zijn gespecialiseerd in het van buiten blokken van grote hoeveelheden informatie. Doe gewoon zoals zij doen. Oh, ik neem slechts twee of drie van hun techieken en herhaal deze continu.

3. Helpt het?


Ongeveer drie maanden geleden heb ik nog eens ene examen meegedaan. Ik deed de practitioner NLP. Daar hoorde een cursus van ongeveer 250 bladzijden bij.

En, geslaagd met klank.

Op de dertig vragen (ja, het waren er veel) gingen er vijftien over lijstjes met woorden. Geen enkele fout en dit met een minimum aan oefening. Dat laatste moet je dan maar van mij aannemen. En hoe heb ik het gedaan. Met de oefeningen uit de volgende boeken:

4. De boeken. Het zijn er drie die je focus verdienen:


Het eerste boek is een klassieker. De oude trukkendoos van de romeinen en grieken staan er in. Ook de middeleeuwen worden vermeld. En, deze trukken werken nog altijd. Zeer goed zelfs. Komt daarbij dat het er zoveel zijn dat je kan kiezen.

Dit is belangrijk. Je dient de technieken te gebruiken die je zelf als aangenaam ervaart. Als je ernaar kijkt en het bevalt je niet, kies dan een andere techniek die je beter in de oren klinkt. Het is aan jou om de focus te richten.

Zo heb ik één methode gevonden waar ik eerst van dacht: "dit lukt me nooit'. Ik heb namelijk een lijst van 1000 woorden van buiten geleerd. Zoals in het boek beschreven staat. Ik gebruik deze lijst nu systematisch als ik iets in volgorde dien te kennen.

(Oh, ik spiek nog wel eens bij het oefenen)

Daarom is dit een must als je ooit wil scoren met het onthouden van ...


Gebruik Uw Geheugen
Buzan Tony


Type : Paperback
Uitgever : Sdu Uitgevers
Verschijningsdatum : 21/09/1995

Aantal bladzijden : 200


ISBN : 9052611726


16.70€


De twee volgende boeken zijn geschreven door achtvoudig wereldkampioen 'memory', Dominic O'Brien. Hij legt piekfijn uit hoe hij het deed. Deze boeken zijn beide gelijkaardig.

Dus je kan gerust kiezen. Ikzelf heb ze allebei doorgenomen. En ik gebruik het weggetje nogal veel. Deze methode bestaat erin dat je een weggetje volgt en op 25 plaatsen halt houdt. Je kan op elk van deze plaatsen een word verstoppen.

Dus, 25 woorden onthouden. Werkt prima bij mij. Vooral om kortere woordenlijsten van buiten te blokken. In de twee boeken staat veel meer. O'brien is namelijk iemand die enorm praktisch is en je tap van tips aan de hand doet om sneller te blokken.

Hij heeft op de best gekende methoden een aantal verbeteringen aangebracht. En deze helpen. Oh, bijna vergeten. Verbeter je geheugen is met spelletjes bij. Als je dan toch moet kiezen tussen beide.

GEEN AFBEELDING VAN DE BOEKEN AANWEZIG
OP SITE VAN PROXIS NA DOORVERWIJZING


Leer Te Onthouden
O Brien D.


Type : Paperback
Uitgever : Librero Nederland b.v.
Verschijningsdatum : 31/01/2005
ISBN : 9057645262


6.95 EUR



Verbeter Uw Geheugen
O Brien D.


Type : Paperback
Uitgever : Librero Nederland b.v.
Verschijningsdatum : 30/09/2005

ISBN : 9057646323

12.95 €






5. Focus, leer je dingen van buiten en ga dan iets nuttig doen.
Voor TV liggen of zo.


Ik combineer meestal de boeken van O'Brien en Buzan om nog sneller te gaan. Want wees nu eerlijk, er zijn toch andere en betere dingen in de wereld die je focus verdienen?

see je,


AatjeManon