Tip bij studeren: fotografisch geheugen in 8 stappen


Fotografisch geheugen
Net zoals bij de mnemotechnische technieken dien je eerst op een specifieke manier de leerstof op te nemen om je daarna in de mogelijkheid te stellen om dit terug weer te geven.


Oefening:

Je gaat een schema uit je studieboek transporteren naar je inwendig scherm. Maak gebruik van de kracht van je geestesoog. Neem de figuur en ga aan de slag. Je hebt 15 minuten.
     
Stappen
      1. Het schema op ooghoogte houden. Zorg dat er voldoende lichtinval is zodat het scherp is. 
      2. Ga op leesafstand zitten van het schema
      3. Plaats je anker van rust.
      4. Sluit de ogen en plaats je symbool.
      5. De plaats van het symbool is je geestesoog. Met dit oog kijk je naar een beeldscherm van fluweelzacht zwart. Doe dit tot je het beeldscherm 2 minuten kan zien.
      6. Open je ogen en kijk 3 minuten onafgebroken naar het midden van het schema. Je neemt een lichtrand waar om de contouren van je blad.
      7. Wend je ogen langzaam op een nabijgelegen kale wand. Het na-beeld houd je zolang mogelijk vast. Als het begint te verdwijnen, stel je jezelf voor dat het er nog is.
      8. Als het na-beeld volledig verdwenen is, sluit je de ogen en roept het terug op met je innerlijke oog. Projecteer het op je innerlijke beeldscherm. Houd dit beeld zolang mogelijk vast.

Als je wil, kan je nog een hulpoefening doen...


Oefening:
Het schema opnieuw oproepen en op je interne scherm laten verschijnen.

     Stappen:
     1. Kies een plekje waar het rustig en schemerig is. 
     2. Plaats je anker van rust en zeg: 'ik wil het schema voor mijn ogen hebben'.
     3. Sluit de ogen en plaats je symbool.
     4. De plaats van het symbool is je geestesoog. Met dit oog kijk je naar een beeldscherm van fluweelzacht zwart.
     5. Beeld je op dit scherm een wit vierkant van 25 cm in en houdt dit op ongeveer 30 cm van je neus. Projecteer het zo dat het niet verschuift.
     6. In het midden van dit witte vierkant en tegen de zwarte achtergrond zie je nu een zwarte cirkel ter grootte van 2 €. Concentreer je op de euro.
     7. Laat dit innerlijke beeld plots los. Bekijk de beelden die je voor de geest komen.

Deze twee oefeningen gebruik je als truk om je fotografisch geheugen te vergroten. 

De tweede oefening helpt de spanning tussen je bewuste en onbewuste geheugen weg te nemen. Je weet wel, de zak van Sinterklaas. Bij stress wordt het touw steviger aangetrokken. Automatisch wordt het moeilijker om toegang te krijgen tot de verschillende cadeautjes. 

Door deze oefening te doen, komt alle nodige informatie plots naar boven. Daar horen ook schema's bij. Het leuke aan deze oefening is dat je hem kan gebruiken op het examen, ook bij een mondeling examen. Je vraagt aan de professor of je even mag nadenken over de vraag. 

Je stelt jezelf in stilte de vraag. Je sluit je ogen, houdt de voorstelling enkele tellen vast en laat het dan los. Wedden dat de gezochte informatie zo voor je gesloten ogen opdoemt.