Studeren: je depressie ogenblikkelijk laten verdwijnen


Oogbewegingen geven aan welk zintuiglijk weergavensysteem je op een gegeven ogenblik gebruikt. Dit komt omdat communicatie zowel plaats vindt op een verbaal niveau als op een non-verbaal niveau. Ons gedrag, onze lichaamshouding en mimiek zeggen vaak meer over ons dan woorden. 

Bandler en Grindler hebben ontdekt dat er een systematisch verband is tussen de wijze waarop je informatie verwerkt en de oogbewegingen die je daarbij maakt. De oogbewegingen zijn geketendaan het soort informatie die je verwerkt en geven aan of je visuele, auditieve of kinesthetische ervaringen oproept. 

Als je depressief bent tijdens het studeren, dan kan je door deze oogbewegingen te sturen, ook meteen en ogenblikkelijk je depressie tot het verleden laten behoren. Hup, en je kan terug aan je boeken gaan zitten proeven...



Ga rustig per twee rechtop staan en laat je partner met een aantal vragen nagaan hoe jouw funny face kaart eruit ziet.


vragen:
Verbeeld je eens een purpere olifant?
Steek die vervolgens in je diepvries?
Doe de diepvries vervolgens terug open en laat er 10 olifanten uitkomen?

Deze reeks van vragen zou je de 'visueel construeren' kant opleveren. Je ogen zullen automatisch één richting uitgaan telkens je het beeld maakt dat voldoet aan de vraag. De andere domeinen volgen automatisch volgens het schema. Onder 'visueel construeren' komt 'auditief construeren' en daaronder komt 'gevoel'. Tegenover deze komen van boven naar onder: 'visueel herinneren', 'auditief herinneren' en 'interne dialoog'.

vragen: 
Wat heb je deze morgen gegeten?
Om hoe laat ben je opgestaan?
Wanneer ben je laatst nog je ouders gaan bezoeken?

Deze reeks van vragen zou je de 'visueel herinneren' kant opleveren. De andere domeinen volgen automatisch volgens het schema.

Nu ga een beeld van jezelf construeren alsof je succesvol afgestudeerd bent. Ja, je hebt het gehaald en je bent geslaagd met een graad. 

Verbeeld je dit terwijl je met je ogen kijkt in de richting van je 'visueel construeren'. Dit beeld dat je hebt, ga je checken bij je 'gevoel'. Verplaats je ogen naar je tenen van dezelfde kant als je 'visueel construeren' en ervaar welk gevoel je hebt bij dit beeld? 

Meestal is dit gevoel nog niet fantastisch. Je gaat vervolgens je ogen richten op de tenen van je andere voet. Vraag aan je 'interne dialoog' wat er dient te veranderen aan dit beeld. Misschien iets groter maken, of helderder of meer details toevoegen. Het kan van alles zijn. 

Voer uit wat je 'interne dialoog' beslist heeft. Beweeg je ogen terug naar 'visueel construeren' en bewerk je beeld. 

Ga daarna opnieuw je beeld controleren bij je 'gevoel' en vraag nogmaals aan je 'interne dialoog' om je raad te geven bij het bewerken van dat beeld. Voer deze raad uit.

Dit proces dien je te doen tot je een fantastisch 'gevoel' hebt bij je beeld. "Zo is het wel ok, " zul je denken, "het ziet er goed uit en voelt fantastisch aan."

Hou nog even voor een tiental seconde het goede beeld vast en ontspan. 

Je hebt het einde van de oefening gehaald. Door je te verankeren als een succesvol en afgestudeerde student, gaat je brein langzaam maar zeker de nodige aanpassingen in je leven doen om dit resultaat te verkrijgen. Jij zal je studies afmaken. 

Het brein werkt bij deze als een olietanker op zee die van koers verandert. We weten allemaal dat dit een proces is dat tijd in beslag neemt. Pas na verloop van tijd wordt het doorgegeven commando uitgevoerd in de machinekamer en dan pas beginnen de roeren de tegengestelde richting uit te draaien. Op de brug van je olietanker hoor je dit allemaal gebeuren maar het duurt nog een tijdje voor je daadwerkelijk het gevoel hebt dat hij aan het draaien is gegaan. 

Een olietanker is nu eenmaal geen fiets of brommer die je een straat indraait.

Deze all-purpose strategie is een gedragsveranderaar. Zo kan je ook je gedrag bij het studeren veranderen.