Verbale communicatie


Verbaal rapport opbouwen

Ook verbaal kan je rapport opbouwen door hetzelfde taalgebruik. Je kan bijvoorbeeld sleutelwoorden vna je prof herhalen. 'Euh' is hier geen sleutelwoord. Ook al kan het leuk zijn om tijdens een college het aantal keren dat je prof "euh" zegt, te noteren.

Volgens mij staat het record aantal op naam van een prof in de rechten die erfenissenrecht gaf (UIA). Maar er kunnen er wel meer zijn die goed verbaal uit de voeten kunnen. Zoals gezegd, geen enkele prof dient ook maar één examen af te leggen om te mogen doceren.

Dus er zijn verschillende manieren om verbaal af te stemmen:

1. Sleutelwoorden herhalen
2. Waarden of overtuigingen
3. Predikaten


Laten we beginnen met het herhalen van sleutelwoorden:

Geef de taal van de andere zo duidelijk mogelijk weer. Hij zal zich beter begrepen voelen. En dit crëeert een gevoel van samenhorigheid. Je gaat als het ware 'backtracken' (teruggeven van de woorden van de andere) wat de andere gezegd heeft.

De meest voorkomende vorm die je wellicht al wel gebruikt is het samenvatten van wat er gezegd is. Als je terug met iemand samen komt, is dit een leuke manier om even een leuk moment van uit het verleden op te frissen. Je dient wel gewoon de woorden van de andere te herhalen die bij de vorige ontmoeting gezegd werden.

Niet gaan interpreteren. Als hij zei: "een toffe bootreis die we gemaakt hebben". Dan zeg jij nu ook: 'toffe bootreis'. Niet er een leuke kano trip van maken. Deze woorden hebben voor iemand anders een andere impact dan voor jezelf.
Gewoon de woorden herhalen. Simpel en heel krachtig.

Hetzelfde kan je ook op microniveau doen. In plaats van een hele herinnering op te halen gebruik je gewoon één bepaald woord dat gezegd werd. Je doet dit tijdens een gesprek en met dezelfde intonatie en op dezelfde toonhoogte (zo goed mogelijk) als de andere het doet.

Wedden dat hij het niet eens opmerkt. En daar gaat het om, je geeft feedback door dezelfde woorden te gebruiken. Dit wordt door de andere op een onbewust niveau opgepikt. Hij ervaart het als aangenaam. Zeg maar gerust als 'rapport'. En dit alles zonder dat het gesprek stremt.

Zorg dat je continu backtracked (of 'terugspoort'). Dit wil zeggen, wacht niet te lang om het te doen. Gewoon tijdens het gesprek even een aantal woorden herhalen die de andere gezegd heeft. Of het einde van de zin herhalen. Zo simpel is dat en zo ongelooflijk krachtig ook.

Ga je hier een examen mee redden waar je niets van kent? Nee, wellicht niet. Maar als het nodig is om even uit de problemen te geraken dan levert dit je alvast een sympatieke blik van de prof op. En misschien ook een kleine voorzet bij het antwoord.

Waarden en overtuigingen gaat over de lgische niveau's van dilts en dit reserveer ik voor morgen.

Predikaten. Da's een leuke. Een predikaat is een woord dat een eigenschap aangeeft. En het weerspiegelt vaan het zintuiglijke representatiesysteem dat je op dat ogenblik gebruikt.

Voorbeeld:

Dat deed bij mij een lichtje branden. Gebruik van een visueel predikaat
Dat deed mijn maag keren. Gebruik van een kinestetisch predikaat
Dat deed een belletje rinkelen. Gebruik van een auditief predikaat.

Ja, mensen gebruiken deze woordprocessen in hun communicatie om hun interne ervarigen weer te geven. De truck is eenvoudig.

Als iemand vooral visuele predikaten gebruikt, dan dien jij dat ook te doen. Meestal hebben deze predikaten betrekking op zien, kijken en beelden. En de mensen die ze gebruiken, praten snel, veel en beeldend.

Als iemand vooral auditieve predikaten gebruikt, dan dien jij dat ook te doen. Meestal hebben deze predikaten betrekking op geluid, horen of luisteren. En de mensen die ze gebruiken, zijn klankgevoeling en hebben voorkeur voor luisteren en afstemmen.

Als iemand vooral auditieve predikaten gebruikt, dan dien jij dat ook te doen. Meestal hebben deze predikaten betrekking op gevoel, sensatie, emotie en beweging. En de mensen die ze gebruiken, praten rustig, hebben meer tijd nodig en houden van evenwicht.

Dus, doe zoals de andere doen. Dit heeft alleen betrekking op je gedrag. Je denken en voelen over bepaalde materies blijft hetzelfde. Maar hierover later meer

see je,


AatjeManon