Lezen, er zijn verschillende manieren!


Belangrijkste manieren van lezen:


  a. informatief lezen
Deze wijze van lezen heeft tot hoofddoel een indruk te krijgen van het werk. Gebruik ze om zeer snel plaatsen vast te leggen die het belangrijkste zijn en het meest bruikbare voor je doendoel.

  b. cursorisch lezen
Dit is vergelijkbaar met informatief lezen. Je gaat nauwkeurig vastleggen welke plaatsen meer aandacht verdienen en inschatten hoeveel aandacht deze plaatsen verdienen. Notities maken en bladwijzers aanbrengen. Dit is de sleutel van cursorisch lezen. Het gaat in hoog tempo.


  c. statarische lezen
 Hierbij geef je diepgaande aandacht aan de stof. Soms ga je al leren. Het is een langzaam proces dat focust op nieuwe , moeilijke woorden of te onthouden begrippen. Je leestempo is niet hoger dan het begrip. Excerpten en notities ondersteunen het denkwerk. Het onderscheid eigenlijke lezen en denkarbeid is hier belangrijk.

  d. controlerend lezen
Geruime tijd na de eerste bewerking van je tekst is het nuttig nog eens alles te controleren. Dit proces kan heel nuttig zijn wanneer de ontwikkeling snel voortschrijdt. Je kan de stof bijvoorbeeld vergelijken met zijn eigen denkbeelden of anderen.

  e. mnemofixerend lezen
 Dit geheugen-vasthoudend lezen is doorspekt met technieken die je gebruikt bij het memoriseren van woorden en passages.

Uiteindelijk is dit slechts een greep uit de vele mogelijkheden die voor je open staan om een tekst door te lezen. Onthou dat combinaties en varianten van elke leesstijl altijd toegestaan zijn. Het is aan jouw om een keuze te maken.