Reading speed (snellezen) en subvocaliseren


1. Voorbeeld en reading speed.

Reading speed kan niet als je in overleg met jezelf bent. Heb je dit soms ook? Je bent tegen jezelf aan het praten. Wel als je leest volgens de normale schoolse methoden, dan praat je tegen jezelf. Best aangenaam, zo met twee, kan je dan denken, niet?


Alleen het vertraagt je denken tot het niveau van je stem. Dit is maximaal 400 woorden per minuut. En eigenlijk is het voor de meeste mensen nog veel trager. Nu ik er bij stil sta.

Er is één uitzondering. In Amerika (waar anders) is een vrouw die kan spreken met een snelheid van ongeveer 600 woorden per minuut. Dit is dan ook meteen het wereldrecord. Deze vrouw ziet er niet alleen uit als Nanny Fran. Haar stem schettert ook net zoals die van Nanny Fran. En de tekst die ze opzegt. Een ode aan god. Ze herhaalt 'onze vader'. Zegt ze, dit geeft haar innerlijke rust. Doordat ze deze tekst zoveel herhaalt, kent ze hem van buiten en kan ze hem zeer snel opzeggen.

2. Reading speed kan ook anders.

Gebruik de twee technieken die ik al getoond heb op de correcte wijze. Niet meer terugbladeren en je vinger. Herhaal nu voor jezelf een woord. Voor mij is dit 'Yoda'. Door het woord te herhalen, stop je automatisch je interne stem. Ga nu nog sneller met je vinger.

Het is even wennen. Na 15 minuten lukt het wel. Reading speed begint nu vorm te krijgen.



3. Reading speed en een klein trukje.

Sommige studenten hebben het niet zo eenvoudig als ze een woord continue dienen te herhalen. Misschien kan dit wel helpen. Je stelt jezelf heel gerichte vragen over de tekst. Ik ga ervan uit dat je weet waar het over gaat. Je hebt het al eens kort bekeken. Of het is je favoriete onderwerp en je hebt nog een aantal zaken die je echt wel wilt weten. Formuleer deze vragen even voor jezelf en zeg erbij: 'De oplossing staat in het boek'. Daarna herhaal je de vragen tijdens het lezen.
Telkens opnieuw. Het houd je gefocusd.

4. Reading speed en de oefening.

Vorig jaar ben ik naar Technipolis geweest met de gasten en ze hadden daar een heel coole truck. Je kon een tekstje lezen. Alleen het was niet zo herkenbaar. En toch.

Probeer het maar eens. Tot je het begrijpt.Tip: hoe sneller je de tekst leest, hoe hoger je begrip ervan. Het gaat hem over begrip, niet over technisch correct lezen.

Hlalo,

dzee tsket gaat oevr reading speed. Ik heb alle ltetres van elk worod door ealkar geahlad. Alelen de esrete lteter en de lastate lteter bjilevn aijtld saatn. Wat bjlikt, je kan dzee tkset nog ajlitd geod dmoeornen. Cool hé.

Dat men hivoeror een usvnirieatire siutde hfeet ineskchaeglt gaat mijn pejte te boevn.Laat ik je nog dit eevn meeeegvn. Ook mesnen met dislexie en ADHD kuennn meseatl heel geod reading speed. Dit kmot omadt er ardene hreeendesln aoagnesprekn woerdn. Het volet als het wrae ardens aan.

Aan de uvneriitteiesn is men naegagan hoe reading speed efecft hefet op mseenn. Bkijlt dat de metsee mesnen het niet aeleln als anageaanm errvaen. Ze wredon er vlorijk van. Ons berin vdint het ptertig en laat neonurtratsmoitrs los in ons lahicam. Biljbakar het jtsuie sorot wnat het is genozd. Zeg dat de dotker het geegzd hfeet.

see je,

AatjeManon